Bezoek Cantate Domino 10 september,

Het leek het bestuur Liturgisch koor Cantate Domino een aardig idee om, als gebaar richting haar dirigent Jos Vranken Jr., die dit jaar zijn 65-jarig dirigentschap viert, te onderzoeken of er een mogelijkheid bestaat om als koor een bijdrage te leveren aan één van de diensten die op de ms. Jos Vranken worden gehouden. Bovendien past dit ook mooi binnen de activiteiten t.g.v. het 25-jarig jubileum van dit koor. Op 10 september is het zover en luisteren zij de dienst op aan boord van de ms. Jos Vranken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Ms Jos Vranken

In de Waalhaven van Nijmegen ligt het ms. Jos Vranken, een voormalige stoompassagiersraderboot uit 1925, vernoemd naar de vader van de dirigent van het Liturgisch koor Cantate Domino Jos Vranken jr. Hoe zit dat?

Voorgeschiedenis,

In het voorjaar van 1965 zagen de heren Pors en Van Costen van de N.V. Internationaal Motortransportbedrijf (IMT), een Rotterdamse organisatie die de belangen van de binnenvaart behartigd, in het Eemskanaal bij Delfzijl een oude raderboot liggen. Het was de “Hugo Basedow”, een oud Duits radarschip met een glorierijk verleden. Het schip was in 1925 gebouwd in Duitsland, en diende als passagierschip voor de Elbe. Het schip kon maximaal 1411 passagiers vervoeren en had als thuishaven Lauenburg. De beide heren waren zo enthousiast dat zij besloten het schip te kopen en in zijn oorspronkelijke staat te herbouwen. De bestemming moest kantoor- en bevoorradingsschip worden, als ligplaats werd voor Rotterdam gekozen. In 1967 kon de restauratie van het schip worden afgerond.

Relatie met Jos Vranken,

De heren Van Costen en Pors waren beiden lid van “Rotte’s Mannenkoor”, een koor waar Jos Vranken sr. in de jaren zeventig van de vorige eeuw dirigent van was. Om het vijftien jarig jubileum van het IMT in 1965 luister bij te zetten heeft Jos Vranken sr. de Rhenus Cantate, een hymne gewijd aan de binnenschipper, gecomponeerd. De eerder genoemde heer Pors schreef de verbindende teksten. De cantate werd door het koor, met begeleiding van het toenmalige West-Nederlandse Symfonie Orkest, voor een overvolle Rivièrahal in Rotterdam uitgevoerd. Als gebaar van dankbaarheid besloot het bestuur van het IMT het gerestaureerde schip te vernoemen naar de dirigent van het Rotte ’s Mannenkoor, en gaat de boot vanaf die tijd door het leven als ms. “Jos Vranken”.

Heden

Het schip werd in 1985 verkocht aan de Stichting Katholiek Cultureel Centrum Nijmegen. Na een verbouwing werd het door de toenmalige premier Lubbers in dienst gesteld, en is nu in gebruik als schipperscentrum, binnenvaartmuseum en kerkschip. Op het schip kunnen parochianen van families uit de trekkende bevolking, zoals binnenschippers, kermis- en circusexploitanten en -artiesten en woonwagenbewoners, naar de kerk, trouwen, gedoopt worden, hun eerste communie doen en zelfs hun uitvaart, hoe toepasselijk, laten plaats vinden.