De Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB) bestaat 50 jaar. Om dit te vieren organiseert de vereniging een erfgoedtour van 1000 kilometer met honderden historische schepen, dwars door Nederland.
Zestien steden en alle provincies
Er doen tjalken, klippers, aken, botters, sleepboten, luxe motors en nog veel andere typen aan de erfgoedtour mee. Een uniek evenement waarbij een wisselende vloot van 50 tot 100 historische bedrijfsvaartuigen vanuit Middelburg alle provincies zal aandoen om in Hasselt (Ov.) te eindigen. Een deel van de vloot vaart de hele tocht; onderweg haken andere schepen aan en af. Zes weken lang onderweg in 15 etappes en in 16 etappeplaatsen. In iedere etappeplaats is aandacht voor de historie, de stand van zaken nu, en de toekomst van het varend erfgoed. Voor publiek en voor beleidsmakers. Met Sail-Ins voor genodigden, exposities op de wal en aan boord van ons vlaggenschip Terra Nova, authentieke lading, uitnodigingen aan alle CdK’s en burgemeesters om de provincie- en gemeentevlag te hijsen.
Onderweg groeit een kunstwerk dat op een dekschuit meegevoerd wordt uit tot iets heel bijzonders in Hasselt. Vervaardigd met uitsluitend gebruik van traditionele scheepsambachten. Iedere etappeplaats verzorgt een eigen programma voor publiek en schippers. Op de Terra Nova wordt een permanente expositie ingericht. Zestien steden en alle 12 provincies worden bezocht. De erfgoedtour begint op 6 juli in Middelburg en eindigt op 18 augustus in Hasselt.
Van 18 juli t/m 19 juli Nijmegen
In die week is er in Nijmegen een ander internationaal feest de 4Daagse.
En hebben evt. genodigde andere verplichtingen, daarom komt er een kleine delegatie van de groep van 46 historische schepen naar Nijmegen.
Het is dan ook heel fijn dat de Aalmoezenier van Landelijke parochie voor Binnenvaart, Circus en Kermis de provincie vlag komt hijsen op een van onze schepen.
(Tekst gaat verder onder de afbeelding)
Over de LVBHB
De Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig werd in 1974 opgericht door particuliere liefhebbers. Oude bedrijfsvaartuigen werden in die tijd en masse gesloopt. De schepen waren te klein geworden om te kunnen concurreren in de schaalvergroting van de binnenvaart. Dankzij de inspanningen van particuliere eigenaren is een unieke vloot historische schepen bewaard gebleven. Nederland heeft zelfs de grootste vloot varend erfgoed ter wereld. De LVBHB telt circa tweeduizend leden, waarvan de meesten in het bezit zijn van een historisch schip.
Bekijk hier de flyer over LVBHB met een etappe overzicht van de erfgoedtour.